'DE VERBORGEN GESCHIEDENIS VAN HET GRAALCHRISTENDOM'

Cursus o.l.v. Jac Net

 

 

In een reeks van 4 maal 3  zaterdagmiddagen gaan we, o.l.v. Jac Net, op zoek naar de Heilige Graal. Dit zullen we doen d.m.v. inhoudelijke inbreng, gebruik makend van epen, sagen, legenden en gezamenlijk gesprek.

Kosten voor een reeks van 3 bijeenkomsten € 30,-. Bij reductie € 25,-
C
ontant te voldoen bij iedere eerste bijeenkomst.
Aanmelding per mail: wegwijzerantroposofie@ziggo.nl 
Informatie: Jac Net, tel. 06-51409155 of e-mail: jacnet@live.nl 
Maximum aantal deelnemers: 15 
Locatie: Karel de Grote College, Wilhelminasingel 13-15, Nijmegen

 

Elk blok kan los van de anderen gevolgd worden.


eerste reeks:

zaterdag  28 september, 5 en 19 oktober 2019

In deze 3 bijeenkomsten laten we het licht schijnen op de pedagogische impuls van:

1. De Karolingische Hofschool van Karel de Grote en zijn 12 paladijnen, o.l.v. Alcuin. De betekenis van Berta met de Ganzenvoet, de moeder van Karel de Grote en van de sprookjes van Moeder de Gans. Charibert de Laon, de vader van Berta, in verbinding tot de sage van Floris en de Blancefloer. De spirituele betekenis van Karel de Grote in het licht van het karma en de oprichting van de Vrijeschoolbeweging.

 

Aanvang: zaterdag 28 september 2019      13.30-16.00 uur


tweede reeks:

zaterdag  30 november, 7 en 14 december 2019

Deze 3 bijeenkomsten richten we ons op:

2. Het klooster van de Heilige Odilia als centrum van het verborgen christendom. Het geestesleven rond de Odiliaberg in de Vogezen stond zowel in nauwe samenhang met het Iers-Keltische christendom als, in later eeuwen, in nauwe verbinding met de orde van de Tempelridders. Het Etticho-geslacht, vernoemd naar de vader van Odilia en de verbinding met de latere Europese vorstenhuizen. Odilia’s leven en werk, als prinses van de Merovingische hoogadel en de karmische doorwerking daarvan tot in onze huidige tijd.

 

Aanvang: zaterdag 30 november 2019      13.30-16.00 uur


derde reeks:

zaterdag  12 en 26 september en 10 oktober 2020

Deze 3 bijeenkomsten gaan we in op:

3. De zoektocht naar de historische Parcival. Wolfram von Eschenbach, niet alleen belangrijk als schrijver van het epos, maar ook in zijn betekenis als betrouwbare historicus, geograaf en astronoom.                                       Het verkennen van de Arlesheimer Ermitage (Engelse tuin) als graalgebied, het land Bertane van koning Arthur en het wonderslot van de magiër Klingsor.                                                                                                     De ontstaansgeschiedenis van het opnemen van het Parcival-epos in het leerplan van de Vrije School.             Het Parcival-epos in relatie tot de plaats Arlesheim en Odilia.

 

Aanvang: zaterdag 12 september 2020      13.30-16.00 uur


vierde reeks:

zaterdag 7, 14 en 21 november 2020

Deze 3 bijeenkomsten richten we ons op:

4. De innerlijke relatie van Hugo van Tours met de kluizenaar Trevrizent uit het Parcival-epos, en Godfried van Bouillon, als impulsator van de 1e Kruistocht. De financiering van deze kruistocht door Mathilde van Toscane.       De stichting van de orde der Tempeliers en de bouw van de gotische kathedraal van Chartres.                           De ontwikkeling van de school van Chartres en het belang van de Zeven Vrije Kunsten.                                     De Tempelierenimpuls in relatie tot de sociale driegeleding.

 

Aanvang zaterdag 7 november 2020        13.30-16.00 uur